Preview

Central Asian Economic Review

Кеңейтілген іздеу

АЗЫҚ-ТҮЛІК ЖҮЙЕЛЕРІНІҢ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫ ЖӘНЕ ТУРИЗМНІҢ ДАМУЫНА ҚАТЫСУ

Толық мәтін:

Аңдатпа

Зерттеудің мақсаты. Туризмді табысты дамыту мәдени, тарихи және табиғи ресурстарды сақтауға бағытталған іс-әрекеттерге байланысты. Зерттеудің мақсаты-типтік аграрлық азық-түлік өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы әлеуметтік-мәдени тұрақтылық критерийлерінің бір бөлігі бойынша бағалау жүргізу, қалыптасқан дәстүрлер мен Қазақстанның азық-түлік және азық-түлік мәдениеті туралы құнарлы білімдерді сақтау мәселелерін зерттеу болып табылады.
Зерттеу әдіснамасы. Мақаланың негізі – ұлттық қазақ тағамдарының дәстүрлерін сақтау және тамақ жүйелерінің тұрақтылығын бағалау туралы ақпаратты талдау. Бұл үшін ресми статистика, зерттеу нәтижелері және бұқаралық ақпарат құралдарында ұсынылған ақпарат пайдаланылды. Авторлар түрлі мақсатты топтармен жүргізілген сауалнамалар мен сұхбаттардың нәтижелерін өткізді және талдады.
Зерттеудің бірегейлігі / құндылығы. Алғаш рет типтік аграрлық азық - түлік өнімдерін өндіру және тұтыну саласындағы тұрақтылықты қамтамасыз ету әлеуметтік-мәдени даму, дұрыс тамақтану, экономика және қоршаған орта тұрғысынан төрт маңызды құрамдас бөліктер тұрғысынан қаралды. Орнықты дамудың аймақтық стратегияларының қажеттілігі дәлелденді.
Зерттеу нәтижелері. Зерттеу барысында азық-түлік жүйелерінің тұрақтылығын бағалаудың әртүрлі индикаторлары, критерийлері мен әдістері зерттелді және құрылымдалды. Жамбыл облысы мысалындағы Қазақстандағы шаруа қожалықтарының әлеуметтік-мәдени тұрақтылығын бағалау нәтижелері. Олардың тұрақтылығына әсер ететін әртүрлі факторлар, басқару мен технологияға инновациялық шешімдер енгізілуде.

Авторлар туралы

Г. К. Муханова
Нархоз Университеті
Қазақстан

Алматы



Н. П. Чернявская
М. Х. Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті
Қазақстан

Тараз



Ж. А. Назикова
М. Х. Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті
Қазақстан

Тараз



Е. Е. Джоланов
М. Х. Дулати атындағы Тараз мемлекеттік университеті
Қазақстан

Тараз



Әдебиет тізімі

1. Ердавлетов С. Р., Артемьев А. М., Айжолова Г. Р. Актуальные проблемы формирования современной индустрии туризма Казахстана. // Экономика Евразии: Материалы международной научнопрактической конференции. – Алматы, 2012. – С. 41–48.

2. Ибраев К. Казахстан практически неизвестен в мире как туристское направление // Панорама. – 2004. – № 18. – С. 12–15.

3. Есиркепов Т. А., Асаинов Б. Б. Становление многообразия форм собственности и хозяйствования в аграрном секторе в условиях перехода к рынку. – Алматы: Университет «Туран», 1998. – 224 с.

4. Сундетов Ж. С., Исмаилова А. С., Нукешева А. Ж. Оценка эффективности различных форм хозяйствования в АПК Республики Казахстан // Проблемы агрорынка. – 2015 г. – № 3. – С. 61–67.

5. Копцева Н. П. Влияние современных культурных практик на этническую идентичность коренных малочисленных народов Центральной Сибири // Социодинамика. – 2014. – С. 1–27.

6. Burns P., Novelli M. Tourism and Social Identities: Global Frameworks and Local Realities. – Oxford: Elsevier Ltd, 2006. – P. 7.

7. Гумбатов Г. Н. Еда тюрков [Электронный ресурс]. – 2012. – URL: https://www.proza.ru/2012/05/01/679 (дата обращения: 10.12.2019).

8. Фомина Е. Гостеприимство казахского народа [Электронный ресурс]. – 2012. – URL: http://cooks.kz/gostepriimstvo-kazahskogo-naroda. (дата обращения: 10.12.2019).

9. Ажигали С. Е. Очерк истории изучения памятников народного зодчества, «древностей и развалин» Арало - Каспийского региона в досоветский период (до середины XIX в.). Часть 1. От ранних сведений о памятниках кочевого Арало-Каспия до экспедиции Я. П. Гавердовского 1803-1804 гг. // Пространство и Время. – 2017. – № 2-4. – С. 28–30.

10. История Казахстана (с древнейших времен до наших дней). Т. 3. Казахстан в новое время: В 5-ти т. / М. К. Козыбаев. – Алматы: Атамұра, 2000. – 768 с.

11. Сункар А. Казахская национальная кухня [Электронный ресурс]. – 2014. – URL: https://yvision.kz/post/413360 (дата обращения: 09.05.2018).

12. Уранкаева Ж. Национальная кухня: эксперт рассказал о забытых рецептах и фастфуде по-казахски [Электронный ресурс] // Kazpravda [web-версия]. – 2016. – URL: http://www.kazpravda.kz/interviews/view/natsionalnaya-kuhnya-ekspert-rasskazal-o-zabitih-retseptah-i-fastfude-po-kazahski/ (дата обращения: 09.05.2018).

13. Meglio L. Sociologia del cibo e dell’alimentazione.Un’introduzione (Sociology of food and nutrition. An introduction). Franco Angeli,Milan. – 2012. – URL:http://www.sciepub.com/reference/180449 (дата обращения: 12.03.2018).

14. Trichopoulou A., Vasilopoulou E., Georga K., Soukara S., Dilis V. Traditional food products: why and how to support them. // Trends in food science and technology. – 2006. – P. 498–504.

15. CIHEAM, International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies. – 2012. – URL: http://www.ciheam.org/images/CIHEAM/PDFs/Cooperation/9rmc-declarationfinale-en2.pdf (дата обращения: 06.07.2018).

16. Население города Тараз [Электронный ресурс]. // Акимат города Тараз [Офиц. сайт]. – 2018. – URL: http://taraz-ov.kz/?page_id=151 (дата обращения: 07.01.2018).

17. Субанаков Г. Ю. Развитие семейных ферм в животноводстве. Диссертация и автореферат шифр 08.00.05 [Электронный ресурс]. // Научная библиотека диссертаций и авторефератов. – 2010. –URL: http://www.dissercat.com (дата обращения: 07.01.2018).

18. Education for the benefit of people and the planet. Building a sustainable future for all [Электронный ресурс]. // United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) [Офиц. сайт] – 2016. – URL: http://en.unesco.org/gem-report/report/2016/education-people-and-planet-creating-sustainablefutures-all/page#sthash.uHnZKEp7.dpbs (дата обращения: 17.01.2018).

19. Moscatelli S., Gamboni M., Dernini S., Capone R., El Bilali H., Bottalico Fr., Debs Ph., Cardone G. Exploring the Socio-cultural Sustainability of Traditional and Typical Agro-food Products, Case study of Apulia Region, South-eastern Italy [Электронный ресурс]. // Jornal of Food and Nutrition Research. – 2017. – URL: http://pubs.sciepub.com/jfnr/5/1/2/ (дата обращения 12.03.18).

20. Добренков В. И., Кравченко А. И. Социология: учебник. – Москва: ИНФРА-М, 2020. – 624 с.

21. Сельское хозяйство в Жамбылской области 2012–2016: Статистический сборник. // Департамент статистики Жамбылской области, Комитет по статистике Министерства национальной экономики Республики Казахстан, Тараз. – 2017. – URL: www.stat.gov.kz. (дата обращения: 12.05.2018)

22. Официальный сайт группы компаний «Агрофирма ТNK» [Электронный ресурс]. – URL: http://agrotnk.kz/ (дата обращения: 12.05.2018).

23. Полевая школа фермеров. Руководство. Планирование с целью повышения качества программ. // Продовольственная и Сельскохозяйственная Организация Объединенных Наций [FAO]. – Анкара. – 2016. – 110 с. – ISBN 978-92-5-409126-2.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Муханова Г.К., Чернявская Н.П., Назикова Ж.А., Джоланов Е.Е. АЗЫҚ-ТҮЛІК ЖҮЙЕЛЕРІНІҢ ТҰРАҚТЫЛЫҒЫ ЖӘНЕ ТУРИЗМНІҢ ДАМУЫНА ҚАТЫСУ. Central Asian Economic Review. 2020;(1):188-201.

For citation:


Mukhanova G., Chernyavskaya N., Nazikova Zh., Zholanov E. SUSTAINABILITY OF FOOD SYSTEMS AND INFLUENCE ON THE DEVELOPMENT OF TOURISM IN KAZAKHSTAN. Central Asian Economic Review. 2020;(1):188-201. (In Russ.)

Қараулар: 406


ISSN 2789-4398 (Print)
ISSN 2789-4401 (Online)