АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ: ТЕОРИЯЛЫҚ ШОЛУ ЖƏНЕ КӨЗҚАРАСТАР ҚҰРЫЛЫМЫ
Аңдатпа
Зерттеудің мақсаты – елдің азық-түлік қауіпсіздігі ұлттық қауіпсіздіктің негізгі құрамдас бөлігі ретінде көптеген елдердің экономикалық тəуелсіздігіне қол жеткізу үшін өзекті мəселелердің бірі болып табылады. Мақалада азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасының теориялық негіздері талданады.
Əдіснамасы – мақалада азық-түлік қауіпсіздігіне теориялық зерттеулер жүргізу əдістері; ғылыми əдебиеттерді салыстырмалы талдау жəне жүйелеу əдісі қолданылған.
Зерттеудің бірегейлігі / құндылығы – осы мəселе бойынша əр түрлі экономист ғалымдардың анықтамаларын зерттеу нақты мəнмəтінге жəне басым саяси мəселелерге байланысты азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасын қалыптастыруға үш негізгі тəсілді бөлуге мүмкіндік берді: халық үшін азық-түлік өнімдерінің қол жетімділігінің əмбебап кепілдігі ретінде; мемлекет елдің əрбір азаматы үшін азық-түлікке қол жетімділікке кепілдік ретінде; елдің азық-түлік / экономикалық тəуелсіздігі.
Зерттеу нəтижелері – мақалада азық-түлік қауіпсіздігі мазмұнының авторлық көзқарасы тұжырымдалған. Мақалада азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің жəне оның компоненттерінің өзара іс-қимылының авторлық схемасы берілген, Қазақстан Республикасында азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету проблемасын шешудің негізгі бағыттары айқындалған.
Авторлар туралы
А. Т. ТлеубердиноваҚазақстан
Алматы
О. К. Слинкова
Ресей
П. Қ. Салибекова
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Закон Республики Казахстан от 6 января 2012 года № 527-IV «О национальной безопасности Республики Казахстан» (с изменениями и дополнениями по состоянию на 01.01.2020 г.)
2. Malthus T. Essay on the Principle of Population. – London: St. Paul's Church-Yard, 1798. – 126 р.
3. Пахомов В.И., Плотников В. А. Продовольственная безопасность: экономические и военные аспекты: монография. – СПб.: Лема, 2008. – 100 с.
4. Ehrlich P. The Population Bomb. New York: N.Y. Sierra Club and Ballantine Books, 1968. – 206 p.
5. The state of food insecurity in the world 2002 [Electronic source]. // FAO: Rome. – 2002. – URL: http://www.fao.org/3/y7352e/y7352e00.htm (accessed: 03.01.2020).
6. World Bank: To nourish a nation [Electronic source]. // Investing in nutrition with World Bank assistance, Washington. – URL: www.worldbank.org. (accessed: 03.01.2020).
7. Maxwell S., Frankenberger T. Household food security: Concepts, indicators, measurements: A technical review IFAD/UNICEF, Rome [Electronic source]. – 1992. – URL: https://www.unicef.org/reports/state-offood-security-and-nutrition-2019 (accessed: 03.01.2020).
8. IFPRI: Technical guides for operationalizing household food security in development projects [Electronic source]. // Food Consumption and Nutrition Division, Washington. – 1999. – URL: http://www.ifpri.org/publication/operationalizing-household-food-security-development-projects (accessed: 03.01.2020).
9. Gross R. et al. Community nutrition: definition and approaches. Encyclopedia of human nutrition. / Ed. by M. Sadler, S. Strain and B. Caballero. London [Electronic source]. – 1998. – URL: http://www.oda-alc.org/documentos/1341934899.pdf (accessed: 03.01.2020).
10. Жанбекова З. Х. Внутренние и внешние угрозы продовольственной безопасности Казахстана // Вестник КазНУ. Серия экономическая. – 2003. – № 3. – С. 23–27.
11. Оспанов Э. С., Кайгороцев А. А. Продовольственная безопасность Казахстана: теория и практика [Electronic source] // Вестник КАСУ. – № 4. – URL: http://www.vestnik-kafu.info/journal/8/313/ (accessed: 03.01.2020).
12. Лысоченко А. А. Система и механизм обеспечения продовольственной безопасности региона в условиях переходной экономики России (на примере АПК Ростовской области): автореф. дисс. … кан. экон. наук. – Ростов-н/Д., 2002. – С. 12.
13. Серова Е. В. Аграрная экономика. – М.: ГУ ВШЭ, 1999. – С. 12-16.
14. Хромов Ю. Международная продовольственная безопасность и интересы России // АПК: экономика, управление. – 1996. – № 2. – 17 с.
15. Бекенов С. С. Критерии и оценки продовольственной безопасности [Electronic source]. // Вестник КРСУ – 2003. – № 2. – URL: http://www.krsu.edu.kg/vestnik/ (accessed: 03.01.2020).
16. Ленчевский И. Ю. О некоторых аспектах продовольственной безопасности // Достижение науки и техники АПК. – 2003. – № 1. – 6-9с.
17. Балабанов В. С., Борисенко Е. Н. Продовольственная безопасность: (международные и внутренние аспекты). – М.: Экономика, – 544 с.
18. Соболь Т. С. Принципы построения, критерии обеспеченияи оценки продовольственной безопасности страны [Electronic source]. – URL: http://www.edit.muh.ru/content/mag/trudy/02_2010/12.pdf (accessed: 03.01.2020).
19. Нуралиев С. У. Продовольственный рынок: проблемы становления и перспективы развития. – Волгоград: Издательство Волгоградского университета, 2003. – 34 с.
20. Казембаев М. Е. Как обеспечить продовольственную безопасность? // Экономика Казахстана. – 1997. – № 11-12. – С. 49–54.
21. Токобаев Н. К. Продовольственная безопасность и критерии ее оценки [Electronic source]. // Вестник КазЭУ – № 1. – 2015. – URL: http://rmebrk.kz/journals/2278/23822.pdf#page=137 (accessed: 03.01.2020).
22. Berry E. M., Dernini S., Burlingame B., Meybeck A., Conforti P. Food security and sustainability: can one exist without the other? // Public Health Nutr. – 2015. – № 18. – P. 2293–2302.
23. Shaw D. J., World Food Security. A History since 1945 [Electronic source]. // New York: Palmgrave Macmillan. – 2007. – URL: https://www.palgrave.com/gp/book/9780230553552 (accessed: 03.01.2020).
24. Попов А. И. Экономическая теория : учеб. для вузов. 4-е изд. СПб.: Питер, 2006. – 528 с.
25. Юрьева Т. В. Социальная рыночная экономика. – М.: Дрофа, 2001. – 352 с.
26. Ушачев И. Продовольственная безопасность – основа стабильного развития российский экономики // АПК: экономика, управление. – 2008. – № 8. – 11 с.
27. Лещиловский П. В., Гусаков В. Г., Кивейша Е. И. и др. Экономика предприятий и отраслей. – Минск : БГЭУ, 2007. – 575 с.
28. Коваленко Н. Я. Экономика сельского хозяйства с основами аграрных рынков: курс лекций. 2-е изд. – М. : ЭКМОС, 1999. – 384 с.
29. Повышение устойчивости продовольственной безопасности России в условиях глобализации мировой экономики (на примере Московского региона) / Г. М. Казиахмедов и др. – М.: ЮНИТИ-ДАНА; Закон и право, 2005. – 135 с.
30. Астратова Г. В., Семин А. Н. Маркетинг потребительского рынка продовольственных товаров: вопросы теории и практики. – Екатеринбург: Изд-во УрГСХА, 1999. – 365 с.
31. Мировая экономика: учеб. пособие для вузов / под ред. И. П. Николаевой. 3-е изд., перераб. и доп. – М. : ЮНИТИ-ДАНА, 2007. – 186 с.
32. Вечканов Г. С. Экономическая безопасность: учеб. пособие. – СПб.: Вектор, 2005.
33. Бурдуков П. Т., Саетгалиев Р. З. Россия в системе глобальной продовольственной безопасности [Electronic source]. – URL: http://www.duel.ru/publish/burdukov/glob.html (accessed: 03.01.2020).
34. Лупашко-Стальский И. П. Роль международных сельскохозяйственных организаций в обеспечении продовольственной безопасности в странах мира // Информационный бюллетень Министерства сельского хозяйства Российской Федерации. – 2002.
35. Султанбекова Г. и др. Продовольственная безопасность Казахстана: современное состояние и направления обеспечения // Экономика и статистика. – 2001. – № 1. – 42 с.
36. Бимендиева Л. А. Продовольственная безопасность: проблемы и пути ее решения // Вестник КазНУ. Серия экономическая. – 2002. – № 1. – С. 14–16.
37. Чернова А. О., Степаненко В. Е. Продовольственная безопасность: научно-теоретические подходы к определению терминологии // Юридический мир. – 2006. – №10 – С. 44–48.
38. World Food Security: A Reappraisal of the Concepts and Approaches. Director General’s Report [Electronic source]. // FAO [web-site]. – 1983. – URL: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=XF8333115 (accessed: 03.01.2020).
39. Rome Declaration on World Food Security [Electronic source]. // FAO [web-site]. – 1996. – URL: http://www.fao.org/3/w3613e/w3613e00.htm (accessed: 03.01.2020).
40. Государственная программа развития агропромышленного комплекса Республики Казахстан на 2017–2021 гг. [Electronic source]. – URL: https://moa.gov.kz/ru/page/state-program-2017-2021 (accessed: 03.01.2020).
41. Boyd M., Wang H. H. Guest editorial: the role of public policy and agricultural risk management in food security. // China Agricultural Economic Review. 2011. – № 3 (4). – P. 417–422.
42. Global governance of food security [Electronic source]. // FAO [web-site]. – 2009. – URL: https://ecpr.eu/Filestore/PaperProposal/dd5dfb68-3a46-4556-99bc-89b0c7fff5e1.pdf (accessed: 03.01.2020).
43. Haddad, L. Why India needs a national nutrition strategy. BMJ (Online). – 2011. – № 343 (7832). – P. 1042–1044.
44. Towards improved governance of global food security [Electronic source]. // FAO [web-site]. – 2010. – URL: http://www.fao.org/news/story/en/item/46353/icode/ (accessed: 09.12.2019)
45. Benassi M., Yaya S., Draggan S. Food Crisis Mitigation: The Need for an Enhanced Global Food Governance. // Global Food Insecurity: Rethinking Agricultural and Rural Development Paradigm and Policy. – 2011. – P. 93–125.
46. Koc M., Macrae R., Desjardins E., Roberts, W. Getting civil about food: The interactions between civil society and the state to advance sustainable food systems in Canada. // Journal of Hunger and Environmental Nutrition. – 2008. – № 3 (2-3). – P. 122–144.
47. Rocha C., Lessa I. Urban governance for food security: The alternative food system in Belo Horizonte, Brazil. International Planning Studies. – 2009. – № 14 (4). – P. 389–400.
48. Good Food Security Governance: The Crucial Premise to the Twin-Track Approach – Background paper [Electronic source]. // FAO. – 2011. – URL: http://www.fao.org/fileadmin/templates/righttofood/documents/other_documents/2011_good_food_security_gov/FoodSecurityGovernanceWorkshop_backgroundpaper.pdf. (accessed: 30.11.2019.).
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Тлеубердинова А.Т., Слинкова О.К., Салибекова П.Қ. АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІ: ТЕОРИЯЛЫҚ ШОЛУ ЖƏНЕ КӨЗҚАРАСТАР ҚҰРЫЛЫМЫ. Central Asian Economic Review. 2020;(2):107-117.
For citation:
Tleuberdinova A.T., Slinkova O.K., Salibekova P.K. FOOD SECURITY: THEORETICAL REVIEW AND STRUCTURE OF VIEWS. Central Asian Economic Review. 2020;(2):107-117.