ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДАҒЫ АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІНІҢ ҚАЗІРГІ ЖАЙ-КҮЙІ
https://doi.org/10.52821/2789-4401-2021-6-18-28
Аңдатпа
Зерттеу мақсаты – Қазақстанның азық-түлік қауіпсіздігінің қазіргі жай-күйіне талдау жүргізу.
Əдіснамасы – зерттеу кабинеттік (маркетингтік) зерттеу болып табылады, қайталама (алдын ала) ақпаратты жинау жəне талдау жүргізілді, атап айтқанда көрсеткіштерді қарау жəне талдау үшін Қазақстан Республикасы Ұлттық экономика министрлігінің Стратегиялық жоспарлау жəне реформалар жөніндегі агенттігі Ұлттық статистика бюросының статистикалық жинағы мен сайтының деректері пайдаланылды.
Зерттеудіңбірегейлігі / құндылығы – ресми статистика деректері негізінде Қазақстан Республикасының азық-түлік қауіпсіздігінің жай-күйіне талдау жүргізілді. Қазақстан Республикасындағы азық-түлік қауіпсіздігінің қазіргі жай-күйінің рөлі айқындалды жəне ауыл шаруашылығы өнімдерімен өзін-өзі қамтамасыз ету деңгейі, халықтың жан басына шаққандағы ауыл шаруашылығы өнімдерінің жекелеген түрлерін өндіру, үй шаруашылығына орта есеппен Тамақ өнімдері мен алкогольсіз сусындарға тұтыну шығыстары, тұтыну бағаларының индексі сияқты көрсеткіштер талданды.
Зерттеу нəтижелері – азық-түлік қауіпсіздігін қалыптастырудың тиімді саясатының анықтаушы ерекшелігі – халықтың өмірі мен өмір сүру сапасына кепілдік беретін, сондай-ақ кеңейтілген өндіріс негізінде тұрақты қоғамдық өндіріске мүмкіндік беретін деңгейде азық-түлікпен қамтамасыз ету. Бұл процестің орнықтылығы жəне азаматтардың өмір сүру сапасын жан-жақты қанағаттандыру үшін мемлекеттің міндеті олардың əрқайсысының сапалы жəне қауіпсіз тамақ өнімдеріне қол жеткізуінің пəрменді жүйесін қалыптастыру болып табылады. Зерттеу нəтижелері Қазақстан Республикасының экономикасын дамыту жөніндегі зерделеу шегін кеңейтуге ықпал етуі, сондай-ақ оларды шешу бойынша ұсынымдық негіз болуы мүмкін.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
А. А. ПягайҚазақстан
Нұр-Сұлтан
Р. С. Беспаева
Қазақстан
Нұр-Сұлтан
Р. О. Бугубаева
Қазақстан
Қарағанды
Әдебиет тізімі
1. Blazhekovikj-Dimovska D., Stojanovski S. Hygiene in primary production – Fish hygiene: Book Chapter // Food safety management – A practical guide for the food industry. – Elsevier, 2014. – Chapter 23. – P. 559-621.
2. Schmidt R. H., Rodrick H. E. Food safety handbook – Inc., Hoboken. John Wiley & Sons, 2006. – 805 p.
3. Food Safety Handbook. A Practical Guide for Building a Robust Food Safety Management System. International Finance Corporation [Electronic resource] // The World Bank Group. [website]. – 2020. – URL: https://www.ceintelligence.com/files/documents/Food%20Safety%20Handbook1.pdf (Accessed: 07.08.2021).
4. Добросоцкий В. И. Обеспечение продовольственной безопасности в странах Евразийского Экономического Союза: мировой и региональные аспекты. – М: Одинцовский филиал МГИМО, 2019. – 128 с.
5. Соболев Н. С. Продовольственная безопасность населения страны – основа обеспечения здоровья народов России // Известия Саратовского университета. Серия Социология. Политология. – 2009. – № 9(3). – С. 38-41.
6. Есжанова Ж. Ж. Механизм обеспечения продовольственной безопасности в Республике Казахстан (на примере Восточно-Казахстанской области): автореф. … канд. эконом. наук: 08.00.05. – Алматы, 2009. – 149 с.
7. Кайгородцев А. А. Продовольственная безопасность Казахстана: оценка состояния и пути обеспечения // Большая Евразия: Развитие, безопасность, сотрудничество. Экономика и бизнес. – 2019. – № 2(1). – С. 51-54.
8. Балабанов B. C., Борисенко Е. Н. Продовольственная безопасность: международные и внутренние аспекты. – М.: Экономика, 2002. – 550 с.
9. Food safety and quality [Electronic resource] // Food and Agriculture Organization of the United Nations [website]. – n.d. – URL: https://www.fao.org/food-safety/news/en/ (Accessed: 11.08.2021).
10. Van Vuuren D. P. et al. Scenarios in Global Environmental Assessments: Key characteristics and lessons for future use // Global Environmental Change. – 2012. – № 22(4). – P. 884-895. – DOI: https://doi.org/10.1016/j.gloenvcha.2012.06.001.
11. Narrod C., Dou X., Chfadi T., Miller M. Participant characteristics and learning outcomes: Lessons from international food safety capacity building // Food Policy. – 2021. – № 102. – Article number: 102105. – DOI:10.1016/j.foodpol.2021.102105.
12. Об утверждении Государственной программы развития агропромышленного комплекса Республики Казахстан на 2017-2021 годы Постановление Правительства Республики Казахстан от 12 июля 2018 года № 423 [Electronic resource] // Əділет [website]. – 2018. – URL: https://adilet.zan.kz/rus/docs/P1800000423 (дата обращения: 11.08.2021).
13. Статистика сельского, лесного, охотничьего и рыбного хозяйства [Electronic resource] // Бюро национальной статистики Агентства по стратегическому планированию и реформам Республики Казахстан [website]. – 2021. – URL: https://stat.gov.kz/official/industry/14/statistic/6 (Accessed: 10.08.2021).
14. Потребительские расходы домохозяйств на продукты питания и безалкогольные напитки [Electronic resource] // RANKING.KZ [website]. – 2021. – URL: http://ranking.kz/ru/a/reviews/potrebitelskierashody-domohozyajstv-na-produkty-pitaniya-i-bezalkogolnye-napitki-iv-kvartal-2020 (Accessed: 11.08.2021).
15. Индекс цен (1994-2020 годы) [Electronic resource] // Online Paragraph [web-портал]. – n.d. – URL: https://online.zakon.kz/Document/?doc_id=30006266#pos=325;-61 (Accessed: 11.08.2021).
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Пягай А.А., Беспаева Р.С., Бугубаева Р.О. ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНДАҒЫ АЗЫҚ-ТҮЛІК ҚАУІПСІЗДІГІНІҢ ҚАЗІРГІ ЖАЙ-КҮЙІ. Central Asian Economic Review. 2021;(6):18-28. https://doi.org/10.52821/2789-4401-2021-6-18-28
For citation:
Pyagay A.A., Bespayeva R.S., Bugubayeva R.O. CURRENT STATE OF FOOD SECURITY IN THE REPUBLIC OF KAZAKHSTAN. Central Asian Economic Review. 2021;(6):18-28. https://doi.org/10.52821/2789-4401-2021-6-18-28