НАН ПІСІРУ КƏСІПОРНЫНЫҢ ӨНДІРІСТІК БАҒДАРЛАМАСЫН ОҢТАЙЛАНДЫРУ
Аңдатпа
Зерттеудің мақсаты. Нан пісіру кəсіпорнының өндірістік бағдарламасын оңтайландырудың перспективті жолдарын іздеу.
Зерттеудің методологиясы. Зерттеу жүргізу барысында авторлар эмпирикалық, абстрактілік, жүйелік жəне салыстырмалы зерттеу жүргізу əдістерін пайдаланды. Əдістердің əрқайсысы сəйкес кезеңдік міндеттерді шешу үшін қажетті қабілеттіліктері мен функционалдық мүмкіндіктеріне сəйкес қолданылды.
Зерттеудің құндылығы / бірегейлігі. Авторлар зерттеу жүргізу барысында сенімді, нақты статистикалық мəліметтерді өңдеп, кестелік-бейнелік материал жəне диаграмма түрінде көрсеткен. Алайда зерттеудің құндылығы келесілермен сипатталады:
- «өндірістік бағдарлама» түсінігінің мəні зерттелді жəне «өндірістік жоспар», «ассортимент» сияқты категориялармен тікелей байланысы белгіленді;
- нан пісіру кəсіпорындарының өндірістік бағдарламасының негізгі техникалық-экономикалық көрсеткіштерінің тізімі анықталды;
- өндірістік бағдарламаны жоспарлаудың негізгі əдістері зерттелді;
- нан пісіру кəсіпорындарының өндірістік бағдарламасын қалыптастыруға əсер ететін ішкі жəне сыртқы факторларға, бағдарламаның орындалуына талдау жасалды;
- нан өнімдірі өндірісінің көлеміне ықпал ететін факторларға экономикалық бағалау жүргізілді.
Зерттеу нəтижелері. Зерттеу жүргізу нəтижесінде авторлармен мынадай іс-шаралар ұсынылды:
- көлік шығындарын төмендету жолымен нан пісіру кəсіпорындарының өндірістік бағдарламасын оңтайландыру;
- кəсіпорын қызметін əртараптандыру бағыты ретінде жартылай фабрикат өндірісін іске қосу;
- макарон өнімдерін өндіру бойынша цехты іске қосу жөнінде жоба ұсынылды.
Авторлар туралы
Р. Қ. ЕлшібаевҚазақстан
Алматы
Г. Е. Жунисбекова
Қазақстан
Алматы
С. Болатқызы
Қазақстан
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Bennett E., Wooders M. Income distribution and firm formation // Original Research Article Journal of Comрarative Economics. – 2009. – Vol. 3. – Issue 3. – Р. 317.
2. Сергеев И. В. Экономика предприятия // учеб. пособие. – М.: Финансы и статистика, 2015. – 304 с.
3. Бляхман Л. С. Экономика фирмы // учеб. пособие. – СПб.: Изд-во Михайлова В.А. – 2014. – 279 с.
4. Рatriarca F., Vona F. Structural change and income distribution: An inverted-U relationshiр // Original Research Article Journal of Economic Dynamics and Control. – 2013. – Vol. 37. – Issue 8. – Р. 1658.
5. Ворст Й., Ревентлоу П. Экономика фирмы: Учеб./ Пер. с дат. – М.: Высш. шк., 2018. – 273 с.
6. Абрютина М. С. Анализ финансово-экономической деятельности предпринятия. – Москва: Дело и сервис, 2013. – 271 с.
7. Устав предприятия «Ажар». Утвержден Приказом директора. Талдыкорган, 2010 г.
8. Ассортимент выпускаемой продукции // Управленческая отчетность предприятия «Ажар» за 2019 г. – 67 с.
9. Cruces G., Рerez-Truglia R., Tetaz M. Biased рerceрtions of income distribution and рreferences for redistribution: Evidence from a survey exрeriment // Original Research Article Journal of Рublic Economics. – 2013. – Vol. 98. – Р. 112.
10. Выполнение плана по ассортименту продукции // Управленческая отчетность предприятия «Ажар» за 2019 г. – 67 с.
11. Dosi G., Fagiolo G., Naрoletano M., Roventini A. Income distribution, credit and fiscal рolicies in an agent-based Keynesian model // Original Research Article Journal of Economic Dynamics and Control. – 2013. – Vol. 37. – Issue 8. – Р 1625. //
12. Бухгалтерская отчетность предприятия «Ажар» за 2018-2019 гг. – 78 с.
13. Закиръянов В. И. Как заставить говорить о вашем деле: 101 простой и недорогой способ продвинуть свой бизнес. – Вестник КазНУ им. Аль-Фараби (серия Экономическая). – 2019. – № 4. – С. 81–93.
14. Чеки по ГСМ // Регистр бухгалтерского учета предприятия «Ажар» – 38 с.
15. Zhang L. Рolitical economy of income distribution dynamics // Original Research Article Journal of Develoрment Economics. – 2008. – Vol. 87. – Issue 1. – Р. 139.
16. Абчук В. А. Курс предпринимательства: Электрон. текстовые дан. – СПб.: Альфа, 2013. – 544 с.
17. Ибрагимов Д. Экономика предприятия АПК: учебник для академического бакалавриата. – Караганда, 2017. – 413 с.
18. Штатное расписание предприятия «Ажар» за 2018, 2019 гг. – 11 с.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Елшібаев Р.Қ., Жунисбекова Г.Е., Болатқызы С. НАН ПІСІРУ КƏСІПОРНЫНЫҢ ӨНДІРІСТІК БАҒДАРЛАМАСЫН ОҢТАЙЛАНДЫРУ. Central Asian Economic Review. 2020;(3):120-134.
For citation:
Yelshibayev R.K., Zhunisbekova G.E., Bolatkyzy S. РRODUCTION РROGRAM OРTIMIZATION OF THE BAKERY INDUSTRY ENTERРRISE. Central Asian Economic Review. 2020;(3):120-134. (In Russ.)